IMG_20170211_112344[1]на 11 и 12. 02. 2017г. „Център за обучение и квалификация на педагогическите специалисти“ реализира посещение на група от 40 човека от България в Ниш. В групата имаше директори на детски градини, директори на основни и средни училища, експерти в Регионални управления на образованието и общини, директори на извънучилищни учреждения.
Групата посети първо Техникума по електроника „Никола Тесла“. Там тя беше посрещната от директора – Небойша Соколович и част от учителския колектив. Пред гостите директорът представи историята и актуалното състояние на училището. Сподели успехите на училището и неговите възпитаници и очакванията си за бъдещи партньорства с български училища при работа по международни проекти.
След това групата от България разгледа кабинетите и част от директорите на училища участваха в семинара за иновативни методи на преподаване, проведен от учителката по информатика в техникума.
След дискусията за предизвикателствата пред училището между представителите на двете съседни страни, българската група се отправи към Електронния факултет на Нишкия университет.
Там ги чакаше заместник деканът по учебна дейност доц. д-р Бобан Веселич, който с помощта на мултимедийна презентация въведе гостите в историята на Ниш и Нишкия университет, а след това разказа за структурата на Електронния факултет и неговите международни проекти и успехи.
Българската група разгледа кабинетите, лабораториите, библиотеката, читалнята, аулата и беше силно впечатлена от работата на лабораторията по роботика.
Третата образователна институция, която беше посетена е училище „Чегар“. Там директорът д-р Горан Динич разказа за работата на учителския колектив и изрази готовността за бъдещо сътрудничество с българските си колеги.
След срещата образователните мениджъри и експерти от България разгледаха класните стаи и кабинетите. Те споделиха своите впечатления от видяното и новите идеи, които са провокирани от това.
От своя страна „Център за обучение и квалификация на педагогическите специалисти“ покани директорите на двете училища за визита в България.

4egar4egar_1ni6_2IMG_20170211_110223[1]